Ordet cancer väcker oro hos de flesta människor. Trots att mellan 80 och 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas, är varje patient och varje sjukdom unik. Ett cancerbesked blir för de flesta en påminnelse om hur skört livet är – oavsett hur prognosen ser ut.
Att ta emot ett cancerbesked
När du får besked om malignt melanom kan det ofta komma som en överraskning. Det kan kännas både skrämmande och omvälvande att plötsligt inte veta hur framtiden kommer att se ut. För de allra flesta brukar oron minska när behandlingen börjar och framtiden känns mindre oviss.
Ta med dig någon när du ska ta emot beskedet
Ta gärna med dig en anhörig eller vän när du ska ta emot beskedet. Sjukdomen påverkar även de som står dig nära och därför kan det vara bra för dem att få ta del av samma information som du får. En anhörig kan även fungera som känslomässigt stöd om du tycker att beskedet är svårt att ta emot.
Du kan uppleva beskedet på olika sätt
För många kan ett cancerbesked innebära en kris. När man går igenom en kris är det vanligt att uppleva många och starka känslor. Låt krisen få ha sitt förlopp – den kommer att gå över. Efter det akuta skedet kommer lugnare perioder. Hur man känner och vad man upplever är alltid individuellt – det finns inget rätt eller fel.
Ta stöd av anhöriga och vänner
Anhöriga och vänner kan vara ett stort stöd, men var beredd på att även de går igenom en jobbig tid och kan behöva bearbeta sina känslor. De brottas med sin egen oro och rädsla, samtidigt som de stöttar dig i det du går igenom.
Sök stöd hos någon förening
Om du vill veta mer om din sjukdom eller komma i kontakt med andra som går igenom samma sak kan du vända dig till någon av de patientföreningar eller samtalsgrupper som finns. Nedan följer exempel på några av dem.
- Melanomföreningen är en patientförening där du kan få stöd och hjälp från andra i liknande situation.
- Ung cancer erbjuder stöd till dig som är mellan 16 och 30 år. Även anhöriga till unga med cancer kan få hjälp: www.ungcancer.se.
- Cancerfonden har en stöd- och informationslinje som du kan ringa om du vill ha stöd: www.cancerfonden.se
- Cancerkompisar är en organisation som driver en förmedlingstjänst på nätet där anhöriga får kontakt med andra som är eller har varit i samma situation: www.cancerkompisar.se.
Du har rätt att få en ny medicinsk bedömning
Du har rätt till en ny medicinsk bedömning. En ny medicinsk bedömning innebär att en annan läkare undersöker dig. Syftet med en sådan undersökning är du ska kunna känna dig säker på att du får rätt behandling. Ditt landsting är skyldigt att bekosta den nya bedömningen även om du gör den i ett annat landsting.
Du har rätt att klaga
Du har rätt att klaga om du inte är nöjd med den vård som du får. I första hand bör du vända dig direkt till den vårdenhet som du är missnöjd med, eller till den som är verksamhetschef där. I många landsting finns dessutom en patientombudsman som du kan vända dig till.
Att vara anhörig
Ett cancerbesked är inte bara jobbigt för den som är drabbad, utan också för dig som anhörig. Här kan du läsa mer om hur du kan vara ett stöd för den som är drabbad och hur du själv kan få stöd under en jobbig tid.
Bry dig – men lyssna på vad personen själv vill
Det bästa du kan göra för den som är sjuk är att visa att du bryr dig. Var tydlig med att du finns där som ett stöd, men lyssna också in och känn av hur personen själv vill att stödet ska se ut. Hon eller han kan till exempel vilja ha någon att prata med eller någon som följer med till läkarbesöken. Men du kan också vara ett stöd genom att hjälpa personen med mer praktiska saker som till exempel matlagning eller städning. Var inte rädd för att ställa frågor – lita på att personen själv kan sätta gränser för vad och hur mycket hen vill prata om.
Behåll ditt vardagliga liv och ta hand om dig själv
Försök behålla ditt vardagliga liv så gott det går. Följ dina rutiner och gå till jobbet eller skolan som vanligt. Försök att göra sådant som du tycker om och som får dig att må bra – då orkar du vara ett bättre stöd till den som är sjuk. Men det är en jobbig period som ni går igenom, så tillåt dig också att vara ledsen.
Sök stöd hos andra
Som anhörig kan du få stöd av andra genom till exempel familjesamtal, stödgrupper eller samtal med psykolog.
Uppdaterad: 11-12-2018